perjantai 13. tammikuuta 2017

Visiitti Suomen Pelimuseoon

Seuraava askel uuteen kotikaupunkiini tutustumisessa oli käynti pelimuseossa! Koko Vapriikin museokeskus tietenkin tarjoilee kaikenlaista mielenkiintoista, mutta ekalla kerralla keskityin pelkästään pelimuseoon. Olin lukenut museosta etukäteen Vapriikin sivuilta, ja innostuin siitä aika tavalla. Pelimuseon pääteemana ovat suomalaiset pelit, joita on esillä 100 kappaletta. En ole tätä ennen perehtynyt suomalaisiin peleihin joitakin yksittäisiä lukuunottamatta, aika satunnaispelaaja kun olen. Sydämeni tietenkin sykkii eniten retropeleille, joka juontaa juurensa ysärille - meillä kotona oli NES ja Sega Master System, joiden kanssa vietin ison siivun lapsuudestani. 
I'll keep translation short this time: there is this new museum here in Tampere. The Finnish Museum of Games! It is focused around Finnish gaming, and there are 100 Finnish games at the museum. 60 of them can be played. Of course they also have penny arcade hall (so cool), board games and theme rooms. I was soooo keen about the museum. and I loved visiting there! It is a great oppoturnity to play old C64 games as well as whole new Finnish mobile games. So cool, that is all I can say :D I have ton of photos here which will tell you the story of exciting afternoon I had! And if you're interested, check out the Museokeskus Vapriikki's web site: http://vapriikki.fi/en/

Nykyään tulee pelattua lähinnä Skyrimia, mutta Final Fantasy-pelisarja (tai siis ne kolme osaa joita tähän mennessä olen pelannut, on kyllä vakaa aikomus pelata kaikki mitä käsiini saan) kuuluu myös suosikkeihini. Ikuri Arcadea unohtamatta, kävin siellä taas hiljattain ja koska olin käynnin jälkeen yhtä tyytyväinen kuin ekallakin kerralla, ajattelin jatkossa käydä kerran-pari kuukaudessa. Tällä kertaa maltoin keskittyä vain kahteen flipperiin, Centauriin ja Cirqus Voltaireen. Se kannatti, sillä oli tosi palkitsevaa kun koneita oppi oikeasti pelaamaan. Centaurista katsoin opetusvideon, josta oli paljon apua ja sen kanssa alankin tulla juttuun jo tosi hyvin! Mä olinkin jo vähän kaivannut uutta harrastusta, tällä kertaa jotain sellaista joka ei liity kädentaitoihin. Ompeleminen ja diy-hommat ovat mulle ihan henkireikä, jotain mitä ilman en tahdo enkä voi olla, mutta olen haalinut aika monta eri tyyliä ja harrastusta pelkästään sen saman asian, ompelun, ympärille. Cosplayn esimerkiksi olen tiputtanut listalta lähes kokonaan, koska se on ompelukeskeisistä harrastuksistani turhin - pukuja on tosi vaikea kierrättää muihin projekteihin ja proppeihin, peruukkeihin ym. uppoaa pieni omaisuus, jos hommaa tahtoo harrastaa ns. tosissaan. Kaikki se vaiva, aika ja raha vaan siksi, että käytän pukua kerran tai kaksi jossain conissa tuntuu aika raskaalta ajatukselta tässä taloustilanteessa, vaikka miten tahtoisin cossata ja mulla on lista hahmoista joita olisi kiva päästä tekemään. Parempi siis suunnata huomionsa johonkin muuhun välillä, se on ihan tervettä! Pelit ja pelaaminen harrastuksena olkoot se "uusi" eli vanha juttu, jolle on ilo suoda enemmän aikaani. 

Mutta asiaan: Pelimuseo avattiin viime viikolla ja ajattelin, että mieluummin vältän alun väestönryntäyksen ja käyn museossa vähän myöhemmin. Päädyin sitten kuitenkin visiitille tänään, kun oli muutenkin asiaa keskustaan ja hyödynsin samalla kätevästi perjantain ilmaisen sisäänpääsyn. Maksaisin kyllä mielihyvin museoon pääsystä toimintaa tukeakseni, sillä voi juku mikä paikka! <3 Väkeä oli paikalla aika sopivasti, ei ollut tyhjää mutta toisaalta koneille ei joutunut juuri jonottamaankaan. Jos halusi kokeilla jotain tiettyä, vuoroaan odotellessa löytyi aina toinen peli kokeiltavaksi. Mua kiinnosti eniten tietenkin pelihalli, jossa odotteli Twilight Zone-flipperi, arcadekabinetteja ja rallipelejä. Olen varma, että olen pelannut Space Invadersia ennenkin, tai ainakin jotain hyvin samankaltaista kolikkopeliä. Defenderistä tykkäsin myös. Twilight Zone on toki ihan oma lukunsa, mutta koska se näytti olevan hallissa tosi suosittu, en kehdannut pelata sitä ihan niin pitkään kuin olisin tahtonut :D ja löytyyhän se Ikuristakin. Jokin lentosimulaattoripelikin siellä näytti olevan, mutta sitä en tällä kertaa vielä kokeillut. 

Pelihalli oli toki vain pieni osa museosta ja yllätyin siitä, miten paljon suuresta suomalaisesta pelikokoelmasta oli todella pelattavana. Tällä kertaa pelasin eniten videopelejä kuten Uuno Turhapuro muuttaa maalle, Coloris ja Muukalaisten yö, mutta museossa on myös lautapelejä sekä Lohikäärmepuu, radion välityksellä pelattu roolipeli. Niin ja Nopeustesti! Sitä en kyllä nähnyt omalla paikallaan, ehkä se oli rikki tai jotain. Mun pelailut olivat tällä kertaa aika vahvasti C64/Amiga-painotteisia, sillä niitä en ole ennen juuri pelaillut. Museossa on myös kännykkäpeli Matopeli sekä mobiilipelejä, joita mun ehdottomasti kannattaisi kokeilla sillä en ole vielä siirtynyt älyaikaan :p Siellä oli myös peleihin liittyvää esineistöä, jopa asuja. 

Museossa vierähti hujauksessa parituntinen ja hyvä mieli oli taattu. Musta on upeaa, että kaikille on tarjolla näin hieno mahdollisuus tutustua suomalaisen pelaamisen historiaan ja nykypäivään. Kaikki on huolella mietittyä ja museossa on jopa teemahuoneita, joista jokainen on sisustettu tietyn vuosikymmenen mukaan ja niistä löytyi myös pelattavaa. Pakkohan sitä oli käydä vähän Super Mariota pelaamassa ysärihuoneessa! Yksi käyntikerta ei riittänyt mitenkään kaikkien pelien kokeilemiseen, joten aion ehdottomasti käydä uudelleenkin! Suosittelen pelimuseota täydestä sydämestäni. Menkää sinne. Oikeesti. Olin aivan into pinkeenä! Taidan olla vieläkin.

6 kommenttia:

 1. Wow, it looks like a fun time. I think my favourite part has to that large Nokia, gave me some nostalgia moments from my teens. I loved snake.

  VastaaPoista
 2. Yeah it was, and I'm definitely going again! Haha, snake is inseparable part of my generation! :D I was eleven or twelve when I got my first Nokia.

  VastaaPoista
 3. I would love to see this exhibition!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It's absolutely the best museum in Finland! And it's permanent, so not going anywhere :)

   Poista
 4. Kuulun siihen tylsään ihmisryhmään, joka ei pelaa muuta kuin sudokua satunnaisesti puhelimella. Mutta noissa retropeleissä on kyllä keltämättä se oma tunnelmansa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaiselle löytyy oma harrastuksensa ja eihän pelaamattomuus tee ihmisestä tylsää :) Mobiilipelithän ovat nykyään tosi suosittuja ja helposti saatavilla, itsekin kiinnostaa kokeilla niitä sitten kun joskus tulee hankittua älypuhelin!

   Poista