tiistai 15. syyskuuta 2015

Maalailuja

Puhuin viime kerralla ruskeista nahkakengistä, jotka maalasin mustiksi. Löydän aika usein kivoja nahkaisia tavaroita, jotka sattuvat olemaan ruskeita - ja minähän en käytä kokonaan ruskeita laukkuja tai kenkiä, sillä ne eivät millään muotoa sovi tyyliini satunnaisia merirosvoiluja lukuunottamatta. Päätin siksi opetella maalaamaan nahkaa, ja uhrata ensimmäisille kokeiluille kirpparilta ostamani kengät ja entiseltä työpaikaltani saamani laukun. Opin, että nahan maalaamisessa on pari tärkeää pointtia, jotka tahdon jakaa myös teille muille. Maalasin molemmat ruskeista mustaksi, joka kävi hyvin kivuttomasti. En tiedä, miten helpolla mustasta saisi valkoisen vai saisiko ollenkaan, mutta mulla on eräs rotsiprojekti johon pitäisi saada turkoosia. Kerron tuloksista myöhemmin! Laukun ja kenkien kanssa kävi silleen nolosti, että mulla oli otettuna ennen-kuvat. Ne vain ovat mystisesti kadonneet, olen ilmeisesti hävittänyt ne epähuomiossa. Kuvia saatte siis vain lopputuloksesta.
This time I'll talk about leather painting. I found second hand bag and shoes, which were perfect for practising. At first they were brown and I painted them black. I only have photos about the final results, because it seems I ended up deleting the before-pictures by mistake. Oops.

Finished shoes. You can see some roughness, some parts do not have equal amount of paint on them.
Ensimmäisenä nahan pinta puhdistetaan huolellisesti asetonilla. Kyllä, kynsilakanpoistoaineella. Jos nahka on kovin likaista, kannattaa se pyyhkiä märällä rätillä ensin. Kengistä ja laukusta irtosi suuret määrät ruskeaa mönjää, olettaisin että lankkia tai jotakin viimeistelyainetta. Lisäksi laukun nurkat olivat päässeet aika pahaan ja repaleiseen kuntoon, joten hieraisin niitä hiomapaperilla. Kun asetonilla ei irtoa enää mitään, voit suojata ne kohdat joihin et halua maalia; laukun niitit tai metalliosat ja kenkien sisäpohjat. Käytin itse ihan vaan maalarinteippiä.
At first you need to clean up your leather. To do that you need acetone. If leather is very dirty, clean it first with moist cloth. If your leather is very old and ragged, you might want to use some abrasive paper on the worst detritions. When you're finished, you want to cover the parts you don't want to paint, like some metal pieces of bags and inner soles of shoes. I simply used painter's tape to do that.

Painted bag. You can see all the scratches under painting, but I think the bag is so cool that I don't mind!
 Seuraavana on vuorossa tärkeä vaihe: pohjustus. Sain suutariltani purkillisen nahkamaalin pohjustusainetta veloituksetta, kun ostin häneltä samalla itse maalin. Se on nestemäistä, pahan hajuista tököttiä, jota sivellään kerros nahan pintaan. Tökötti valuu kunnolla, joten muista suojata työtaso hyvin! En tiedä, kauan tämän piti antaa kuivua, joten annoin sen olla rauhassa yön yli. Varmasti noin puolisen tuntia riittää kosketuskuivaan tulokseen. 
Next you'll need to underlay your leather. I did that with some underlaying paint, I got it from my cobbler. It's liquid, so you need to cover up your worktop! I let it dry over the night.


Sitten voitkin hoitaa itse maalaamisen. Käytin spraymaalia, joka oli hyvin vaivatonta. Tein puuhan kylppärissäni, jonka vuorasin sanomalehdillä roiskeiden varalta. Maali on liuotinpohjaista, joten työtilan tuuletuksesta täytyy huolehtia. Mun kotiin ei saa kunnon ristivetoa ja lisäksi täällä asustaa kissa, joten päätin eristää maalinkäryn vessaan suljetun oven taakse. Nahkaa varten on ihan omat maalinsa, en tiedä saako tavallisella spraymaalilla kestävää ja lohkeamatonta lopputulosta. Monethan maalaavat rotsejaan ihan tavallisella spraymaalilla mutta olin itse asian suhteen aika skeptinen. Lopputuloksen täytyy olla joustava, ja nahkamaali on elastista. Myös tahnamaisia, siveltimellä tai töpöttimellä levitettäviä erikoisvärisiä maaleja on olemassa, mutta ne taitavat olla parempia pienten yksityiskohtien maalaamiseen. Spraypulloissa näkyi olevan vain mustaa ja ruskeaa. Spraymaalia suihkutetaan ohuenohuita kerroksia. Jos yksi ei riitä, annetaan ensimmäisen kuivua kokonaan ja suihkutetaan toinen. Sumutin laukkuun ja kenkiin yhteensä kolme kerrosta. Huomasin että maalin määrän säätely on vähän hankalaa, joihinkin kohtiin maalia päätyi selvästi vähän liikaa. 
Then you can do the actual painting. I used spray paint, the one especially made for leather. I do not recommend using regular spray paint, because skin needs to be flexible after painting and I don't know how well regular spray paints will stay on leather. Leather paints are flexible. You need to cover up the space you are working in (I used my bathroom) with newspapers, because the paint won't come off from the surfaces! Or you can do it in the outside. Spray a veeery thin layer, let it dry and spray another one if needed. I used three layers. It was pretty difficult to monitor the amount of paint, so some parts of my shoes and bag ended up having too much paint on them.

The bottom; you can see that it has too much paint on it. The result feels kinda thick too.
Lopputulos oli sitä mitä odotinkin: peittävä ja kestävän oloinen. Olen kävellyt kengillä kerran ulkona ja maalipinnalle ei tapahtunut mitään lukuunottamatta päkiän yli kulkevaa remmiä, jonka päällinen murenee. Ei siis maali, vaan alkuperäinen päällinen. Ilmeisesti siinä oli keinomateriaalia, joka ei tykännyt liuotinpohjaisesta maalista. En ole varma. Mutta ne olivat kolmen euron kengät, joten en ole tästä harmissani :D Laukun vanhat kahvat olivat niin karseassa kunnossa, etten maalannut niitä vaan teetän suutarilla uudet. Niin, ja mahdolliset nahan naarmut tai kulumat näkyvät maalin läpi. Laukkuni on tosi vanha ja kolhiintunut, ja valossa pyöritellessä kaikki skraidut kyllä huomaa. 
Lisäksi suutari vinkkasi, että jos valmiiseen tuotteeseen tahtoo kiinnittää jotain koristeita, jätetään joko pieni osuus maalaamatta tai maalaamisen jälkeen hiotaan pintaa pois hiomapaperilla ja sen jälkeen liimataan koristeet kontaktiliimalla. Ajattelinkin, että teettäisin tai tekisin itse laukkuun nahkaisen rusetin tai jonkin muun koristuksen.
The final result was what I was excepting for: full cover and it seems durable. I used the shoes once and the paint has not crumbled. The old knobs of my bag were so old and in terrible condition, so I did not paint them, I'll ask my cobbler to make new ones. If your leather has some scratches, they will be visible after painting. And if you want to add some decorations to the paint, you should leave a small area without paint or rub the surface with abrasive paper after painting. Then you can glue decors on, using some very sturdy glue.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti