torstai 12. helmikuuta 2015

Mad as Hatter

Töissä on pitänyt ihan mahdotonta kiirettä. Jään tänään pienelle lomalle, ja sitä ennen piti saada tehtyä eräs tilaus penkkarihässäkän sivussa. Olen jo pitkään halunnut puvustoon Hatuntekijän, kun sain tehtyä pari muutakin Ihmemaa-aiheista pukua. Mulla vaan ei ole ollut kauheasti aikaa perehtyä asiaan, sillä visioni vaati välttämättä hännystakin ja asiaankuuluvat miesten vermeet. Miesten vaatteiden kaavoitus on itselleni täysin tuntematonta aluetta. Kuin tilauksesta meille tuli työharjoitteluun vaatetusalan ammattilainen, joka tahtoi ottaa haasteen vastaan ja teki todella komeaa jälkeä! Suunnittelimme puvun yhdessä ja hyödynsimme kierrätysmateriaaleja mahdollisimman paljon, meillä kun on varastossa paljon kankaita. Vaatteet syntyivätkin niistä ja asusta tuli värimaailmaltaan hyvin steampunk-henkinen. Varasin alusta asti hatun tekemisen itselleni, sillä olen pitkään halunnut opetella hatturin hommia. Sitä varten materiaaleja piti ihan käydä ostamassa, mutta varastosta löytyi kaikenlaista pikkusälää joilla koristelin hatun. Hatun tekeminen oli äärettömän hauskaa! Tämä on ensimmäinen hattu, jonka olen tehnyt 100% itse kaavoituksesta lähtien. Olen sen takia lopputulokseen melkoisen tyytyväinen, tämä on ensimmäiseksi yritykseksi oikein mukiinmenevä. Inspiraatiota tarjosi tietysti Burtonin Liisa Ihmemaassa.


Hatussa piti ottaa huomioon kestävyys vuokrattavuutta ajatellen. Siksi valmistin hatun rungon vaahtomuovista ja päällystin sen komealla vihreällä kankaalla. jossa on hohtavaa, pronssinväristä pystyraitaa. Näin lopputuloksesta tuli kevyt, kestävä ja koon puolesta aavistuksen joustava. Käsinompelua projektissa oli paljon. Koristeet on ihan liimattu kiinni, mutta suurimman osan viimeistelin vielä ompelemalla. Kaikki viimeistä piirtoa myöten on mietitty teemaan sopivaksi, jopa hatun hintalapun värjäsin teellä ja poltin reunat ennen kuin laminoin sen. Rattaat kaivoin huonossa kunnossa olleesta herätyskellon raadosta (made in Hong Kong eli mitään antiikkikapistuksia en ole tuhonnut :D), mutta niistähän tuli oikein kiva lisä huolellisen pesun jälkeen. En oikein välitä ylenpalttisesta rattaiden käytöstä mitä tulee ihan steampunk-käyttövaatteisiin, sillä tyyliä voi toteuttaa paljon arvokkaamminkin kuin vain rattaita räiskimällä, mutta naamiaispuvussa ne ovat ihan paikallaan.


Olen hatun päällystämisestä aika ylpeä, sillä sain hupun sopimaan hattuun melko sileästi. Vain kruunussa ja lierissä on vähän ryppyä, ja lierin kaarevuutta ajatellen se ei ole ihme. Kruunun huppu ei sopinut paikalleen ihan täsmälleen, mutta aavistuksen epäsäännöllinen soikiomuoto oli tätä ajatellen todella haastava. Olen iloinen siitä, että heittoa on vain 5mm kruunun toisessa sivussa. Senkin olisi ehkä saanut vielä paikattua, mutta päätin antaa olla. Tämän valmistus piti nimittäin tehdä todella nopeasti, enkä ihan jokaista kohtaa voinut jäädä viilaamaan huippuun asti. Hattu valmistui lopulta 4h ennen deadlinea :D 


Meillä on paljon teatteriin tehtyjä hattuja, jotka ovat kyllä kauniita katsoa kaukaa mutta lähempää katsottuna lopputulos ei tietenkään ole kovin huoliteltu. Siksi halusin itse vielä vuorittaa hatun. Se ei mennyt ihan nappiin, sillä "alavara" joka oli samaa kangasta kuin hatun päällinen, olisi pitänyt leikata täysvinoon ja siitä tulin kaiken huipuksi liian pieni. Korjasin asian tylysti kangassuikaleella. Lisäksi koristeita kiinnittäessäni onnistuin ompelemaan vuorin sieltä täältä ruttuun, se kun oli todella inhottava paikka ommella. Nämä ovat kuitenkin asioita, jotka annan itselleni anteeksi. Pääasia on se, ettei hatun runko ja risareunat näy, lisäksi hattu on niin korkea ettei vuorin kiristys jossain kruunun lähellä haittaa tippaakaan käytössä. Alavaran kohdalle jäi ikävästi löysää, vuori tavallaan pyrkii ulos, mutta tämän voin korjata käsinompelulla myöhemmin jos koen sen tarpeelliseksi. 
Vaikken ommellutkaan pukua, laitan siitä kyllä kuvia hatun kanssa kunhan löydämme mallin. Haaveena olisi järjestää oikein Ihmemaa-teemaiset kuvaukset, kunhan saan vielä pari asua valmistettua. Huomenna alkaakin Desucon Frostbite, joten ensi kerralla conijuttuja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti