lauantai 27. heinäkuuta 2013

Her Majesty

Päätin aloittaa blogin pitämisen, ja aloitan esittelemällä suurimman työni tähän asti: rokokoopuvun vuodelta 2012.


Olen pukuhistoriafriikki, ja olin haaveillut pitkään rokokoopuvusta. Kaavoitus vain tuotti ongelmia. Vuonna 2010 sitten löysin Simplicityn valmiskaavat ja kävin töihin. Tätä pukua rakennettiin ajan ja rakkauden kanssa, osa kerrallaan. Pukuun kuuluu viisi osaa: itse robe, alushame, vannehame, korsetti ja taskuvyö. Sekä puvun, alushameen että vannehameen sivuissa on halkiot, joista vyötärölle sidottuihin taskuihin pääsee käsiksi. Kätevää - ei tarvitse raahata mukanaan laukkua, kun välttämättömimmät tavarat kulkevat mukana puvun alla.


Tavoitteenani oli tehdä mahdollisimman "aidon näköinen" puku, mutta päädyin ottamaan aika reippaasti vapauksia. Alkuperäiseen kaavaan kuuluivat ns. Watteau-laskokset puvun selässä, mutta jätin ne pois sillä halusin tehdä selkään nyörityksen. Tämä ei kuitenkaan ollut merkittävä tekijä "aitouden" kannalta, sillä ajan muotivillityksistä riippuen laskoksia joko oli tai ei ollut. Robe a la Francaise kyllä sisältää ne aina, joten tekeleeni on sitten ihan vain rokokoopuku. En myöskään kuulu pikkutarkimpien pukuhistoriafanien eliittiin, sillä ompelin koko puvun ompelukoneella. Materiaalina toimii polyesteritafti silkin sijaan, ja puvussa on myös metalliosia joita ei 1700-luvulla käytetty. Näihin olivat syynä budjetti, ajankäyttö ja käytännöllisyys. Lisäksi värimaailma ei vastaa rokokoota: en kuulu pastellivärien ja kukkakuosien ystäviin, joten päätin tehdä puvusta kerralla omannäköiseni päätyen mustan ja turkoosinsinisen yhdistelmään.
Myöskään korsettia en tehnyt rokokoon mallin mukaiseksi. Käytän korsetteja muutenkin, joten tuntui turhalta tehdä suurella vaivalla korsetti jota käyttäisin vain yhden puvun kanssa. Siksi väkersin perusmustan rinnan yli-korsetin, joka luo rinnan kohdalle oikeanlaisen muodon (litistää ja nostaa). 

Kuva korsetista. Mukana myös tekemäni hame, jonka ristin Kakuksi.
Kangasta tähän hirviöön upposi noin 20 metriä. Lisäksi käytin päälle 10 metriä satiininauhaa ja toisen mokoman vinokanttia, paketin sirkkoja, 16 teräsluuta, plansetin, metritolkulla verhopiuhaa vanteiksi ja kerän nyöriä vannehameen tasapainottamiseen. Lopputulos oli kaiken näpertämisen arvoinen! Jouduin kyllä tekemään pääntielle uudet röyhelöt kahden käyttökerran jälkeen ajatusvirheen takia, sillä röyhelöt eivät pysyneet ojennuksessa vaan alkoivat roikkumaan. Tein sitten litteät, keskeltä poimutetut röyhelöt, jotka varmasti pysyvät kuosissaan. Rusetit voisi myös uusia kunhan inspiraatiota taas on, niistä ei tullut niin kauniita kuin piti. Kokonaisuudessaan olen tähän kyllä hyvin tyytyväinen. Tämä on unelmieni puku! Tuunasin myös pukuun sopivan viuhkan ja kengät.
Kuvaaja: Inga Lindelöf
Kampaus ja meikki ovat pikkuserkkuni käsialaa. Kuvia on vuodelta 2012 Desuconin jälkeen ja tältä kesältä. Tuumin pitkään hankinko peruukin vai en, mutta päätin olla hankkimatta. Keesistäni en luovu, ja siitähän sai aivan upean strutsinsulilla, timanteilla ja kiharoilla koristeltuna! Lisäksi sen sai värjättyä näppärästi pukuun sopivaksi. Korut tilasin ebaysta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti